zaterdag 25 en zondag 26 mei, open tot 17u30 ipv 18u

Igor Tcholaria

Igor Tcholaria

Impressionisten 20e eeuw

Igor Tcholaria is geboren in 1959 in de kuststad Ochamchiri (Georgië) aan de Zwarte Zee van de Kaukasus. Zijn vader was van beroep boer en zijn moeder secretaris aan het hof. In zijn kindertijd speelde Igor veel in de natuur. Bergen werden beklommen, kleine dammen gebouwd en piratengevechten geënsceneerd. Het grootste evenement van het jaar in Ochamchiri was het optreden van Circus Moskou. De dieren, de dans, de muzikanten en de clowns in hun vrolijke kostuums en de behendige acrobaten prikkelden Igor’s verbeelding. Zij staan voor emoties, nostalgie passie en liefde en zijn tot op heden favoriete karakters in veel van zijn schilderijen.

Zijn artistieke talent werd op school opgemerkt en bezorgde Tcholaria een plaats aan de befaamde Sukhumi School of Art. Hier raakte Tcholaria voor het eerst geïnspireerd door de Franse kunst aan het begin van de 20e eeuw. Van grote invloed op Igor’s ontwikkeling had zijn leraar, de kunstenaar Givi Ghergaya.

Internationale collecties

Na het afronden van de Sukhumi School of Art, vervolgde een studie aan het Mukhin-instituut in Sint-Petersburg. In deze stad was Igor vaak te vinden in de Hermitage om oude meesters uit het Europees Impressionisme te bestuderen en te kopiëren.

Tcholaria werd een van de eerste kunstenaars die zijn brood verdiende met het schilderen van portretten op straat. Tijdens de Perestrojka van Gorbatsjov werd Tcholaria opgemerkt door een Italiaanse galeriehouder met wie hij zijn eerste soloshow organiseerde. Daarna volgde een reeks samenwerkingen met vele internationale galeries. Zo is Tcholaria’s kunst een geliefd onderdeel in collecties van bekende kunstliefhebbers als Luciano Pavarotti en John Galliano.

In 2016 ontving Igor Tcholaria het diploma van het erelidmaatschap van de Academie.

Schildertechniek

Op het eerste gezicht lijken de schilderijen van Tcholaria een ongeordend tafereel. Echter de kunstenaar orkestreert zijn voorstelling precies. Elke kleur straalt een gevoel uit door de specifieke textuur waarmee ze zijn ontstaan. Tcholaria brengt laag op laag op laag aan. Schept structuur en diepte in zijn werk door delen van de lagen verf weer weg te halen. De figuratieve en ook kubistische karakters die ontstaan zijn een knipoog naar de oude meesters die hem eerder inspireerden.

 

__

 

For his technique, he moves from pointillist brushwork to pure palette knife application while delineating and sectioning his paintings with a ligne-clair that reflects the influence of the Japanese woodblock print (that so inspired the impressionists), but also the Bande Déssinée so popular today.

He participated in over 40 exhibitions all over the world.


toon collectie