Kamagurka

 

Kamagurka in zijn atelier

toon collectie

Hij is van vele markten thuis. Cartoonist (Humo, De Standaard, NRC), vooreerst. Maar ook theatermaker, stand-up comedian, radio en televisiemaker, en schilder. Hij wordt bestempeld als de grondlegger van het accidentalisme. Punk met pen en papier. Hij combineert mainstream met cult.

Als Cartoonist is hij sinds lang erkend als één van de grootste Belgen van zijn tijd met publicaties in tijdschriften en kranten doorheen Europa en zelfs de Verenigde Staten. Maar de laatste tien jaar ook succesvol, en steeds relevanter, als kunstschilder en maker van ruimtelijke objecten.

NRC Handelsblad hoofdredacteur Peter Vandermeersch zegt over Kamagurka: “Kama is het Vlaamse van Bruegel, het wellustige van Rubens en het Surrealistische van Magritte. En Kama is ook Luc, een bijzonder zachtzinnige man”.

Absurde Humor is de kern van Kamagurka’s oeuvre en is verbonden met hoe hij in het leven staat, wat hij waarneemt in zijn omgeving en wat hem inspireert.

Als kunstenaar is hij even veelzijdig en multidisciplinair als in de rest van zijn leven. Zowel alles kan dienen als inspiratie voor zijn schilderijen en sculpturen: van kunststromingen en klassieke schilderijen over iconen uit de popcultuur tot zelfs dakramen, een spiegelei of eigen vroeger werk.
Een idee voor een schilderij groeit vaak uit tot een hele reeks van kunstwerken, waarbij Kamagurka zowel de mogelijkheden als de grenzen van dit oorspronkelijk idee aftast.
Tegelijkertijd is elk werk zeer herkenbaar door die typische, licht absurdistische Kamagurka-toets.
Met veel kleur en humor weet deze kunstenaar de toeschouwer elke keer opnieuw in zijn wondere wereld te doen verdwalen.

 

KAMAGURKA

(born 5 May 1956) Belgian cartoonist, theatre and television producer and all-round artist. Kamagurka is known for his absurd cartoons and TV shows.

Kamagurka (Luc Zeebroek) was born on the Belgian coast in 1956. He studied at the KASK in Ghent but stopped before graduating. He started working as a cartoonist at HUMO and quickly gained fame. Kamagurka published in several magazines and newspapers in the Netherlands, France, UK, Germany, Austria, USA and many others.

He did several shows on Belgian and Dutch television, had a radio show together with Herr Seele (his lifelong companion) on Studio Brussels, and performs all year round in the Netherlands and Belgium. He also wrote a children's fairytale and two plays that were performed at NTG in Ghent. Kamagurka has published more than 25 comic books, from Bert and Bobje to Cowboy Henk. As a painter, he has also exhibited in several galleries and museums in the Netherlands, Belgium and Germany.

 

EXHIBITIONS

2023 Kamagurka - Galerie Art Depot, Bonheiden

2022 Kama Kadabra - Guy Pieters Gallery, Knokke

2021 Luchttekeningen - Christian Ouwens Gallery, Rotterdam

2021 Kamagurka & Herr Seele - Galerie Art Depot, Bonheiden

2021 Kamafront - Westfrontmuseum, Nieuwpoort

2020 Beeldig - Galerie Dijkstra, Antwerpen

2020 Kamagurka - Galerie Art Depot, Bonheiden

2019 Kamagurkistan - Mudel museum, Deinze

2019 Kama & Seele - Galerie De Zwarte Panter, Antwerpen

2019 Kamagurkistan - Noordbrabants museum, Den Bosch

2018 Kamagurka - Galerie Art Depot, Bonheiden

2017 Kama & Seele - Frans Hals Museum, Haarlem

2016 Accidentalistische portretten - Cobramuseum, Amstelveen

2014 How to become a German - Caricatura Museum, Frankfurt

2014 Vaderlandse geschiedenis - FRAC Nord-Pas De Calais, Duinkerke

2012 Kunstwild - Guy Pieters Gallery, Sint-Martens-Latem

2012 Kamarama - Brugge

2011 24 uur performance - Stedelijk museum, Amsterdam

2010 Kamalmanak - Guy Pieters Gallery, Sint-Martens-Latem

2002 Tour de trance - Stedelijk museum, Amsterdam

 


toon collectie

 


 

pers 2020: